donderdag 4 november 2010

The Aboriginals




Aboriginal rock art


Het verhaal van de Aboriginals is geen vrolijk verhaal. Deze oorspronkelijke bewoners van Australie leefden als nomaden volgens een traditionele leefwijze en leefden van wat de natuur hun te bieden had. Zij geloofden dat de wereld door mythische schepperwezens is gemaakt en hechtten totaal geen waarde aan materie en bezit. Bij hen ging het om de spirituele band die zij hadden met hun omgeving. Op deze manier leefden zij tot de Europeanen kwamen. En met hun totaal andere levenswijze en hun technische voorsprong vonden de Europeanen dat zij konden bepalen hoe de Aboriginals moesten gaan leven. De Europeanen namen ook ziektes mee waartegen de Arboriginals niet tegen konden en aan stierven. De Europeanen gingen zelfs zover dat zij de kinderen van de Aboriginals uit het gezin haalden en in tehuizen plaatsen of onderbrachten in pleeggezinnen zodat zij opgroeiden als "normale blanke kinderen". Op deze manier is de Aboriginal cultuur grotendeels verdwenen. De Aboriginals werden gedwongen op een manier te leven die niet overeenkwam met hun gevoel en redden het daardoor niet in de "nieuwe maatschappij".

Aboriginal kunst:

De Australische regering heeft inmiddels onderkend dat er niet op de juiste manier met de oorspronkelijke bewoners is omgegaan een heeft haar excuus aangeboden. Dit neemt niet weg dat de meeste Aboriginals nog steeds niet volgens de westerse manier kunnen leven. Zij leven overdag op straat omdat zij er niet aan kunnen wennen binnen in een huis te leven en leven vaak van een uitkering. In de grotere steden zoals Cairns, Alice Springs, Darwin en Townsville zagen wij ze rondhangen, soms dronken en met een uitzichtloze blik in hun ogen. Zij doen letterlijk (maar gelukkig ook figuurlijk) niets. Inmiddels gaan er wel steeds meer kinderen naar school, kunnen daardoor later een baan vinden en vormen zo een beter voorbeeld voor hun kinderen.

Langzamerhand komt er meer begrip voor de cultuur en de tradities van de Aboriginals. Zo is bijvoorbeeld de grond waarop Ulury (Ayers Rock) staat teruggegeven aan de Aboriginals.
 
Uluru:
Ulury is vanuit de mythologische geschiedenis een heel belangrijke en heilige plaats voor de Aboriginals. De Australische maatschappij heeft de grond nu geleend voor een periode van 100 jaar en er wordt beweerd, maar of dat waar is weten wij niet, dat het geld wat aan het toerisme wordt verdiend terug gaat naar de Aboriginals. Ayers Rock staat in een Nationaal Park waar de levenswijze van de Aboriginals door Aboriginals getoond wordt. Maar net als bij de Indianen in Amerika en de negers in Afrika zal het verhaal van de Aboriginals in de toekomst alleen nog maar in de geschiedenisboeken te lezen zijn.
 
Zonsondergang bij Ayersrock.

Geen opmerkingen: