woensdag 8 december 2010

Whanatake aan de Bay of Plenty

Het is rond half elf als we vanuit Hot Water Beach wegrijden naar de Bay of Plenty. De eindbestemming is Whakatane waar de mogelijkheid is om met dolfijnen te zwemmen. Het eerste stuk is behoorlijk weer bergje op en bergje af, maar daarna kunnen we lekker doorrijden ook al is er behoorlijk wat verkeer op de weg. Maar ja wat wil je als er slechts tweebaanswegen zijn en ook niet al te veel, zodat al het verkeer gebruik maakt van dezelfde route. Na een MacDonalds stop rijden we weer verder en gelukkig is het niet zo heel ver meer, want het Mac voedsel zorgt voor twee gapende dames in de camper. Aangekomen in Whakatane vinden we al snel de toeristeninformatie en daar krijgen we informatie betreffende de caravanparks in de omgeving (zijn er behoorlijk wat) en kiezen er een uit die op loopafstand van de haven is. Met de dolfijnen zwemmen kan helaas niet want het water is nog te koud vertelt men ons. Dan maar een trip naar een nog werkende vulkaan op White Island geboekt. De camping is niet één van onze favoriete maar we kunnen er in ieder geval de was doen en daarna lekker dineren in het zonnetje (met een glaasje wijn erbij). Het is vanaf dat we aankwamen in Nieuw Zeeland lekker warm en heel zonnig weer. Om negen uur vallen onze oogjes bijna dicht dus liggen we rond half tien in bed. De volgende ochtend bijtijds weer op en dan gaan we om kwart voor acht op weg naar de PeeJay voor de overtocht naar White Island.



De zee is behoorlijk onrustig en Karin (met vele anderen) wordt behoorlijk zeeziek. Als we in de buurt van het eiland komen, krijgen we een helm en een gasmasker uitgereikt met instructies hoe en wanneer die te gebruiken op het eiland (alleen als het nodig is). Als we vlakbij het eiland in rustiger water komen, moeten we overstappen (nou ja uit de boot klimmen, op de rand van de rubberboot staan en hupsakee de kleine, erg beweeglijke boot in) en dan varen we naar de aanlegplaats. Hier is het weer een toer om aan wal te gaan. Klimmen via een houten ladder en dan ja hoor we staan aan wal en lopen richting de vulkaan.




















Hier staat de gids al te wachten en als iedereen er is gaan we langzaam beginnen aan onze wandeling langs stomende modderpoelen, pruttelende, fluitende, sissende en stinkende stoomwolken. We zien rondom ons grote wolken stoom die door het kokende water of door gassen omhoog worden geblazen. Natuurlijk filmen (jammer dat we de stank niet kunnen opnemen op film) en fotograferen we zodra de mogelijkheid er is en af en toe zetten we ons gasmasker op omdat onze luchtwegen teveel worden geprikkeld.


















De vulkaan wordt constant in de gaten gehouden door middel van sensoren, want deze kan nog steeds uitbarsten en dat gebeurt dan ook regelmatig, maar als er gevaar is komt er gelijk via de mobilofoon een waarschuwing. Oh wat is dit indrukwekkend vooral als je beseft hoe de aarde onder onze voeten kookt, beweegt en borrelt. We zien aan het eind van de wandeling ook nog de restanten van een fabriek waar de zwavel die werd verzameld op het eiland, dit is al lang geleden, werd verwerkt omdat men dacht dat dit veel waarde had. Afschuwelijk als je bedenkt hoe de mensen hier hebben geleefd en gewerkt. We varen weer - via een overstap van de rubberboot naar de PeeJay - terug naar de haven en gelukkig verloopt de terugreis heel rustig en zijn er geen zieke mensen aan boord. Iedereen geniet van het zonnetje en krijgt een lunchpakket. Om 15.00 uur zijn we weer terug en na een bezoekje aan de super lopen we op ons gemak weer terug naar de camper en genieten daar heerlijk van het prachtige weer en het laatste glaasje wijn. We hebben ook nog even tijd om de eerste blog over Nieuw Zeeland te plaatsen. Na een heerlijk warme avond (na-)genieten gaan we slapen want morgen vertrekken we weer (jammer dat we hier zo weinig tijd hebben).




Geen opmerkingen: