dinsdag 28 december 2010

Christchurch


Het is slechts 90 km rijden en we doen dus rustig aan en niet alleen omdat het een klein stukje is, maar er staan rukwinden en dat is voor Karin best lastig rijden. We gaan eerst naar Maui en daar wordt ons verteld dat het sterretje in de voorruit geen kwaad kan. Ok dan maar en laten de camper nog even daar staan en lopen naar het vliegveld om een stoel voor de terugvlucht te reserveren. Na wat omzwervingen, wat vragen stellen en een telefoontje naar Qantas reserveringen (duurt wel heel lang en Karin heeft heel wat kerstliedjes en reclameboodschappen gehoord), is het wel gelukt om voor de vluchten van Christchurch naar Sydney en van Sydney naar Londen stoelnummers te laten reserveren. Hiep hiep hoera niet meer in het midden zitten zoals op de heenreis, maar lekker aan het gangpad. We lopen weer terug naar Maui, stappen in de camper en dan begint onze zoektocht naar een camping. De eerste is ver van de city en geen bus, de tweede leek heel mooi dichtbij het centrum teliggen, alleen....... de staanplaatsen waren een aanfluiting voor zo'n dure camping. Uiteindelijk na diverse keren andere plaatsen te hebben bekeken, vragen we om een refund, krijgen we ook en dan gaan we weer verder op zoek. Gelukkig werkt de tomtom goed net zoals de chauffeur goed rijdt ondanks de windstoten en vinden we uiteindelijk een kleine camping genaamd Amber Park en ook niet al te ver van de city met een bushalte voor de deur. Een uiterst vriendelijke eigenaar geeft ons een mooi plaatsje en naar later blijkt staan de Engelse mensen die we al een paar keer zijn tegen gekomen bijna naast ons. We eten die avond heerlijk verse zalm met broccoli wat kan dat lekker smaken! Een glaasje wijn erbij en omdat het zo lekker warm is (32 graden) gaan we ook laat naar bed.
Ondanks dat zijn we de volgende ochtend alweer bijtijds present en ontbijten lekker in de zon en gaan dan met de bus naar de city. Oh ja voordat we weggaan boeken we nog even zwemmen met de dolfijnen voor 2e kerstdag. Leuke stad Christchurch. We beginnen met het boeken van een fietstocht door Christchurch voor 's middags twee uur. Dan begint onze zwerftocht door de stad en we zien veel oude gebouwen, waarvan je aan sommige de schade van de aardbeving ziet. Op andere plaatsen is er een gat tussen de bebouwing en op vele winkels staat op een biljet dat het gebouw na de aardbeving is goedgekeurd (of afgekeurd) voor gebruik. Voor een aardbeving van deze sterkte valt de schade, die wij zien, mee. Wel zijn er heel wat plakkaten asfalt te zien die de scheuren in de weg hebben gedicht. Wat we zoal zien zijn de Christchurch Cathedral, de universiteit, een meisjes hogeschool, een klok die tweemaal per jaar met bloemen wordt versierd, standbeelden van James Cook en Queen Victoria, Memorial Bridge enz.
   

Bridge of Remembrance
 Om twee uur beginnen we aan de fietstocht samen met de gids. We dat zijn twee Engelsen en wij de two dutchies en de gids. De gids, een vrouw, vertelt heel enthousiast over de stad waar we doorheen fietsen en natuurlijk stoppen we regelmatig omdat ze iets heeft te vertellen over een gebouw of een tuin en/of een park. Christchurch wordt trouwens the garden city genoemd, dit vanwege de vele parken die er zijn. De moeite waard was een bezoek aan het Canterbury Museum, dit is gratis, maar een prachtige collectie heeft men daar. We kregen er informatie over de aardbeving (meer dan 15000 naschokken zijn er sindsdien geregistreerd), over de vulkaan op White Island (waar wij waren), er was een Victoriaans straatje, veel over de Maori's, ook over de onderzoekingen op Antarctica en over de dierenwereld. Door Christchurch loopt de rivier de Avon. Hier kan men zich met een punter door een deel van de stad laten varen ehhhh punteren. Cathedral Square is het centrale middelpunt van de stad. We zagen hier een doedelzakspeler, een tovenaar en de markt. Er was ook een straatje met oude gebouwen in Spaanse stijl.



Men had nog wat glas in loodramen over en besloot toen om een prieeltje te bouwen en de ramen hiervoor te gebruiken.

Maori




buitenkant museum
De stad heeft een leuke sfeer en het was prettig om er te zijn. Nog een leuke anecdote: de tweede dag gaan we weer met de bus en willen bij de chauffeur betalen. Hij wil geen geld, want we zijn toeristen en het is kerstmis (nu ja bijna dan). We waren heel verbaasd maar hebben "Santa Claus" hartelijk bedankt voor deze geste. We vinden het heel jammer dat we deze camping gaan verlaten op eerste kerstdag (we willen tenslotte zwemmen met de dolfijnen) en als we die dag terugkomen van het tandenpoetsen, staat er een bordje met twee stukjes kerstcake en wat kersen op ons tafeltje. Verrassing van de campingeigenaars. Deze camping kunnen wij van harte aanbevelen aan mensen die naar Nieuw Zeeland/Christchurch gaan. De volgende blog gaat - jullie raden het vast al - over het zwemmen met dolfijnen. Waarschijnlijk zijn we dan alweer thuis want dit is onze laatste avond in Kiwiland. 


1 opmerking:

Tamara Slingerland-Verschuur zei

Ja meisjes, we hebben hem allang gelezen hoor, WAAR BLIJFT DE VOLGENDE?? hihi.
XXX