vrijdag 10 december 2010

Rotorua en omgeving



museum in Rotorua
 We zijn al vroeg weer actief, ontbijten in het zonnetje, bellen even naar mams want die is jarig en vertrekken daarna opgewekt richting Rotorua. In het centrum van de stad - waar het behoorlijk naar rotte eieren ruikt door de aanwezigheid van vulkanische activiteit - aangekomen halen we wat informatie bij de VVV en gaan dan op weg naar de gouvernementsgarden waar het Rotoruamuseum is. Nu zijn de gardens al mooi, ze spelen er croquet (wij hadden het lachend over boerengolf) en er staan prachtige bloemen. Ook het museum - was vroeger een kuuroord met thermale baden- ziet er mooi uit.
Het museum laat ook de geschiedenis van de Maori (kwamen uit Polynesië), de uitbarsting in 1886 van de Tarawera vulkaan zien en ook de geschiedenis van de 1e en 2e Wereldoorlog betreffende Nieuw Zeeland. We staan boven op het dak (onderweg naar boven zien we het voor die tijd vernuftige systeem van pijpen die het water naar de verschillende baden liet stromen) en hebben boven een mooi uitzicht over Rotorua en omgeving.



uitzicht vanaf dak museum
 
We zien op verschillende plaatsen "rook"pluimen de lucht in gaan. Deze pluimen komen van de borrelende en spuitende aarde (warmwaterbronnen, hete en borrelende modderpoelen en geysers). Als we op een terrasje een cappucino drinken bellen we Dave in Nederland. Dan gaan we op weg naar het Whakarewarewa thermaal gebied. Daar is een geyser (Pohutu) die driemaal per uur spuit soms tot een hoogte van 30 meter. We lopen door het gebied en bekijken veel over de Maoricultuur. Er is een weverij, een houtsnijschool en een gemeenschapshuis.

Maori boot


Pohutugeyser

Na dit alles gaan we op weg naar de Waikitevallei. Het is onvoorstelbaar hoe alles in de omgeving van Rotorua borrelt, sist, spuit enz. Als we hier de warmwaterkraan open draaien komt er onmiddellijk warm water uit. Onderweg zien we net als op het dak van het museum regelmatig de stoompluimen uit de aarde omhoog komen. De camping waar we twee nachten willen blijven is klein, maar heeft wel heet water baden waar we gratis en zolang als we willen op een dag gebruik van mogen maken. Het hete water komt van de bronnen in de omgeving. En reken maar dat we er gebruik van maken!!!!! De verschillende baden variëren in temperatuur van 35 tot 38, 37 tot 39 en 39 tot 42 graden. Behalve dat het water warm is, is ook de lucht warm en de zon schijnt ook nog eens volop! Wat een feest voor ons.


heet waterbron voor de baden


De volgende ochtend gaan we naar Wai-O-Tapu. Dit is een vulkaangebied met prachtig gekleurde meren, kraters, modderpoelen en stroompjes. De kleuren die we hebben gezien zijn: geel, groen, één meer had verschillende kleuren met aan de rand okergeel/oranje, zwart. De kleuren ontstaan door zwavel, ijzer, arsenicum en minerale zouten en een mix hiervan. 


































Lady Knox
Ook de Lady Knox geyser is hier. Dit is eigenlijk geen geyser omdat ze niet uit zichzelf spuit. De Lady is ontdekt door gevangenen die er werkten en zich na het werk gingen wassen in het warme water. Doordat er zeep in de bron kwam, ging deze borrelen en op een gegeven moment kwam het water soms wel tot 20 meter omhoog spuiten. Nu doet men er iedere ochtend rond kwart over tien een chemisch, maar onschuldig goedje voor het milieu in om het spuiten op te wekken. Beetje kunstmatig maar wel mooi om dit te mogen zien. Je begrijpt natuurlijk dat hier wel voor moet worden betaald, gelukkig is dit inclusief het bezoek aan het park.  Ook hier genieten we weer intens van en komen weer onder de indruk van de krachten die onder onze aardkorst leven. 's Middags poedelen we weer heerlijk in het warme water en gaan 's avonds lekker rossig slapen.

2 opmerkingen:

Tamara Slingerland-Verschuur zei

Griezelig eigenlijk he al die activiteiten onder de grond? En wat een vreemde namen hebben ze daar in Nieuw Zeeland hihi.

caroline zei

hallo Ann en Karin, Wij volgen jullie nog steeds hoor en zijn helemaal jaloers op dat mooie weer daar, wij zitten ook met mooi weer maar inderdaad behoorlijk ingesneeuwd. Fietsen is onmogelijk maar mooie foto's maken lukt wel.De foto's van jullie zijn geweldig, ben steeds meer benieuwd naar het foto-album dat eens komt.
Geniet van jullie laatste weken want de tijd gaat snel he? Groetjes Helene(in JOrdanie) , Marjan en Caroline