vrijdag 17 december 2010

Franz Jozef Glacier


rivieren, bergen en bossen
 We gaan rond 8.00 uur heerlijk uitgerust op weg en genieten onderweg weer volop van de prachtige natuur. Vanwege de sandflies willen we eigenlijk niet meer stoppen onderweg. Toch doen we dat wel om foto's te maken op mooie plekken.
  
en meren en vaak met een blauwe gloed








Als we om tien uur Franz Jozef binnen rijden drinken we een kopje koffie en dan rijden we door naar de gletcher. Het wordt een heerlijke wandeling van drie kwartier die ons tot op ca. 100 meter afstand van de gletschervoet brengt.  Op verschillende plaatsen water stroomt het water langs de rotsen naar beneden.



Het gele is van mos en het rode komt doordat er ijzer in de steen zit en dat gaat roesten waardoor de rode kleur ontstaat.


  

De top van de gletscher is goed te zien (later niet meer). Dit alles doet ons weer beseffen hoe mooi de natuur is en hoe kwetsbaar wij mensjes eigenlijk zijn. De gletscher beweegt heel langzaam naar beneden door het smelten van het ijs en door de druk van de ijsmassa ook al gaat dat niet snel. Op een bepaald moment zien we dat stenen aan de rand van de ijsmassa naar beneden rollen door de druk en dan merken we de beweging wel. Maar goed dat we niet dichterbij mogen komen!

Toen we onderweg waren naar de gletscher zagen we een bordje staan met de melding dat de voet van de gletscher in 1750 op dat punt stond. Vanaf dat punt rijden we nog een klein stukje door naar de parkeerplaats en dan lopen we ook nog drie kwartier en dan besef je hoe groot de afname van deze ijsmassa is. We maken natuurlijk foto's en filmen wat - jammer dat het niet zonnig is - want nu zien we het blauwe ijs niet zo duidelijk - en dan lopen we genietend dezelfde route weer terug en gaan dan naar de parkeerplaats waar de camper weer op ons staat te wachten. De temperatuur is heerlijk voor een wandeling en het is droog, maar we zien de bewolking al snel toenemen en als we op weg gaan naar Fox Glacier gaat het zachtjes regenen. Op de camping begint het harder te regenen en we stellen het bezoek aan deze gletscher uit tot de volgende dag en gaan voor de blog schrijven en het dagboek bijwerken. We douchen en eten soep (echt een maal om te eten als het regent) en hebben yoghurt met fruit als dessert. We gaan lekker vroeg naar bed. Het regent de hele nacht pijpenstelen (de volgende ochtend nog steeds!). Het is dan ook geen weer om naar de gletscher te gaan (we betwijfelen of de wandeling ernaar toe kan worden gemaakt vanwege het vele water dat is gevallen) en besluiten door te rijden naar onze volgende bestemming.






onderkant met smeltwater


2 opmerkingen:

Tamara Slingerland-Verschuur zei

Wat imposant en prachtig.

Unknown zei

Ik ben eindelijk bij met jullie blog en nu is het al bijna voorbij ! Groetjes en veel liefs, Dave. O ja, hier ligt bijna een halve meter sneeuw. Het is net Winter Wonderland. Tsja, dan hebben wij tenminste ook nog wat moois gezien...