woensdag 27 april 2016

Ullapool en Isle of Lewis 10 juni 2015

Goedemorgen daar zijn we weer. Heerlijk rustig geslapen in deze prachtige omgeving. Als we goed wakker zijn en decent gaan we ontbijten, simpel maar relaxt in de natuur. Dit was de eerste keer dat we "wild" kampeerden en het is ons prima bevallen. De foto's vertellen meer dan woorden, maar uiteraard schrijf ik er zo nu en dan ook wat bij.

badkamer hahahaha
ontbijttafel
Opgefrist, opgeruimd en ontbeten en op weg naar Ullapool waar we met de ferry de oversteek maken naar Stornoway. Als we in Ullapool aankomen rijden we gelijk naar het kantoor van de ferry maatschappij om onze reservering in te ruilen voor kaartjes en gaan daarna op weg naar de ferry.



wachten op toestemming om aan boord te gaan


Het is in ieder geval droog onderweg en zelfs de zon schijnt ook af en toe. Prachtige vergezichten zien we en maken heel wat foto's. Nee we plaatsen deze niet allemaal anders komt er geen eind aan deze aflevering.


genieten van de zon
In Stornoway wacht ons een warm welkom door Fred en Marie en dezelfde middag al rijden ze ons naar bezienswaardigheden zoals de Callanish/Calanais Standing Stones. Dit zijn een verzameling van staande stenen, opgericht in de vroege  bronstijd tussen 2900 v.Chr. en 2600 v.Chr., geplaatst in een kruisvormig patroon met steencirkel, gelegen 2,4 kilometer ten zuiden van Breasclete op Lewis in de Schotse Buiten-Hebriden. Deze structuur met stenen is de grootste en meest complexe van de steencirkels rondom Calanais.

 
Fred en Marie



Na dit bezoek aan deze toch wel mysterieuze plaats rijdt Fred ons naar een andere bijzondere bezienswaardigheid op het eiland en wel Black Houses.

Blackhouses worden niet zo genoemd omdat het vroeger met rook gevulde (dus zwarte) ruimtes waren met kleine ramen, maar omdat ze werden vergeleken met de nieuwe huizen die werden gebouwd in de late 1800's. Dit werden 'witte huizen' genoemd. De nieuwe 'witte huizen' werden ontworpen om de mens te scheiden van hun vee.
Het ontwerp van een blackhouse is van duizenden jaren terug, net zoals de constructie methode. Het gebouw bestaat uit twee concentrische droge stenen muren met een kloof tussen hen in die gevuld was met aarde of turf. Het dak was ofwel van riet gemaakt of van graszoden en gebouwd op een houten frame. Het frame wordt ondersteund door de binnenwand, dat het kenmerkende uiterlijk van een plank rond de buitenkant van het gebouw gaf. Aangezien de dakbedekking uiterst extreme weersomstandigheden soms moest weerstaan, werd het dakbedekkingsmateriaal vaak vastgehouden door netmateriaal. Dit werd vastgebonden met de uiteinden aan grote stenen. Nu nog worden de daken regelmatig hersteld.

We kunnen ons moeilijk voorstellen dat een aantal van de Blackhouses tot halverwege de jaren 1970 nog werden bewoond! Een Blackhouse had  in ieder geval een open haard en een schoorsteen.
De Black Houses die we bezochten stonden vlakbij de kust.  Kijk en hopelijk verwonderen en genieten jullie net zo als wij deden.







hier kun je zien dat de bedekking met de netten worden vastgehouden
lekker warm bij elkaar in de bedstee

huisvlijt

badhoekje

We gaan weer naar huis want Helen en Ian en Susan met Haran zouden komen om ons te begroeten. Best fijn om Susan en Helen weer te zien en kennis te maken met Ian en Haran.Het is een gezellige middag en avond waarna we 's avonds lekker moe in bed kruipen om morgen weer nieuwe avonturen tegemoet te gaan.