zaterdag 2 juli 2016

21 juni 2015 Blair Athol







We worden om 9.45 uur bij de hoofdingang van Blair Castle verwacht en daar worden de kaartjes verstrekt, waarna we op eigen gelegenheid het kasteel kunnen bekijken. Een lichte lunch gebruiken we gezamenlijk in het restaurant van het kasteel. Na afloop kunnen we de rest van de dag invullen zoals we willen. Eerst iets over Blair Castle vertellen.



Blair Castle is een van de beroemdste kastelen van Schotland, en het laatste kasteel op de Britse eilanden, dat werd belegerd in 1746 tijdens de laatste Jacobieten opstand. Het Kasteel was het traditionele huis van de Earls (later Marquises, nu Hertogen) van Atholl. De hertog van Atholl is de enige persoon in het Verenigd Koninkrijk die toestemming heeft voor een eigen prive-leger - de Atholl Highlanders. Haar activiteiten zijn sociaal en ceremonieel, en de rijen zijn vooral gevuld met werknemers van het uitgebreide Atholl landgoed. 
Het kasteel behoort niet langer rechtstreeks toe aan de hertog van Atholl maar de 10e hertog heeft het ondergebracht in een trust. De verre neef van de laatste hertog woont in Zuid-Afrika. Het oudste deel van Blair Castle is een klein torenhuis met zeer dikke muren en stamt vermoedelijk uit de 13e eeuw. De meerderheid van het kasteel is afkomstig uit de 16e eeuw, maar veel is later veranderd. Na het beleg tijdens de Jacobieten opstand, werden de bovenste verdiepingen en kantelen van de oude burcht verwijderd om het onverdedigbaar te maken.Een middeleeuwse uitstraling kwam in de mode tijdens de 19e eeuw, het kasteel, wat bekend was geworden als Atholl House, werd in deze periode weer opgebouwd in hoogte en opnieuw versierd met kantelen. De vele veranderingen in de structuur zijn grotendeels afgedekt door een witte pleisterlaag op de muren. De collecties van meubelen, schilderijen, historische overblijfselen, wapens, borduurwerk, porselein, Highland artefacten en jachttrofeeën die worden bewaard in het kasteel behoren tot de beste van Schotland, evenals het pleisterwerk en andere inrichting van de belangrijkste kamers. Tweeëndertig kamers zijn toegankelijk om te bekijken. Echt de moeite waard.
Het kasteel ligt op een uitgebreid landgoed, die door de hertogen van Atholl werd aangepast en toegevoegd gedurende meerdere eeuwen. Diana's Grove en de Hercules Gardens, werden de eerste helft van de 18de eeuw aangelegd. Beide zijn versierd met lood reproducties van klassieke beelden. Diana's Grove bevat enkele van de hoogste bomen van Groot-Brittannië. De Hercules Garden, onlangs gerestaureerd, is een zeldzaam overblijfsel van een ommuurde tuin met kunstmatige meren en eilanden, omringd door planten en fruitbomen.

Zo daar gaan we dan met wat foto's en een filmpje.






doedelzak spelen

even de groep vastleggen
trotse pauw
De tuinen waren ook de moeite van het bekijken waard en erg vermakelijk was het om de zwaan bezig te zien. Deze probeerde contact te krijgen met zijn spiegelbeeld door steeds weer op het raam te tikken.

Ommuurde tuin met vijvers, prachtig aangelegd en de rust was ook heerlijk.

 

zwaan met kinderen



  




standbeeld van Hercules



Diana's garden waar ontzettend hoge bomen stonden evenals een standbeeld van Diana (godin van de jacht)


zicht op Blair Castle vanuit Diana's Garden



Het was een bezoek zeker waard want we hebben genoten. Jammer dat we binnen geen foto's mochten maken. Wil je toch een paar foto's zien klik dan op
http://www.blairatholl.org.uk/history-heritage/1606-Blair-Castle. Krijg je ook nog wat informatie in het Engels. Morgen vertrekken we naar Edinburgh, onze laatste bestemming. Uiteraard niet zonder weer interessante zaken te gaan bekijken, maar dat lees je weer in de volgende blog.






1 opmerking:

Tamara Slingerland-Verschuur zei

Prachtig daar, en wat geinig die Zwaan hihi