zondag 3 juli 2016

22 juni 2015 Falkirk Wheels



We ontbijten op ons gemak en na de afwas en het inpakken is het wegwezen en te gaan genieten van de komende dag en het vele natuurrschoon en de rust. We gaan op weg naar Edinburgh en willen onderweg stoppen bij de Falkirk Wheels. Daar zal deze blog verslag van doen. Eerst echt Schotse beelden en daaronder een uitleg over de Falkirk Wheels.



Falkirk Wheels ligt wat ten westen van het plaatsje Falkirk. De Falkirk Wheels is de eerste en enige draaiende botenlift ter wereld en verbindt het Fort and Clyde Canal met het Union Canal. De scheepslift overbrugt 35 meter en vervangt daarmee 11 sluizen. De lift is uniek omdat zij 360 graden in beide richtingen kan draaien. Met het wiel is men in circa 10 minuten met de boot 35 meter hoger of lager op het water. Het principe berust op de wet van Archimedes: een boot die de gondola invaart, verplaatst zijn eigen gewicht aan water. Zodoende blijft het gewicht van de beide gondola's altijd gelijk en dat is essentieel voor de werking van het systeem. Het wordt nu voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart. Het was prachtig om te zien en zeker ook om het mee te maken. Uiteraard zijn er foto's gemaakt en ook wat film een deel daarvan zie je hieronder.






 











een onderdeel van het wheel


Al varend wordt er informatie gegeven.

Hieronder vinden de liefhebbers nog een een link naar Youtube waar je het hele gebeuren kunt zien. Voor de snelle meisjes en jongens een waarschuwing: Het gaat langzaam maar je kunt wel goed zien hoe het in zijn werkt gaat.
https://www.youtube.com/watch?v=_tBH9SE-Kw8

Na deze prachtige ervaring gaan we echt op weg naar onze laatste camping bij Edinburg om onze laatste dagen in Schotland daar door te brengen. Uiteraard gaan we dan Edinburg "onveilig" maken maar dat zie je in de volgende blog.