maandag 18 januari 2016

Balloch

Hier zjin we drie nachten en dat lijkt veel maar de tijd vliegt voorbij. Als we gesettled zijn na aankomst is er een happy hour georganiseerd. We nemen onze stoeltjes mee en voegen ons bij de groep. Het is jullie nog niet bekend dat het een groepsreis is. We zijn met zo'n twintig campers op reis gegaan. Denk nu niet gelijk dat we ook alles samen doen, want verre van dat. We staan op dezelfde camping en hebben af en toe een happy hour of een gezamenlijke excursie, maar verder gaat iedereen zijn eigen gang. Dat houdt dus in dat iedereen vertrekt wanneer men wil, overdag doet wat men wil dus bepaalt zelf welke route men rijdt. Het gemeenschappelijke is ook dat we 's avonds op dezelfde camping staan. Zo dit gezegd hebbende gaat het verhaal weer verder. Eerst even wat foto's van de camping en happy hour.



Na het happy hour is het tijd voor het diner. We koken en smullen van onze viscurry, dahl en rijst. Jammer dat het te fris is om buiten te eten. Zodra er geen zon meer is brrrr. Later wassen we af, leggen alles voor morgen klaar, bespreken wat we de volgende dag willen doen en drinken een kopje koffie met daarin een koffielikeurtje. Natuurlijk is daar ook iedere keer weer het ritueel van douchen, tandenpoetsen enzovoort, maar dat ga ik niet iedere keer weer vermelden. Als we 's morgens wakker worden regent het. Hè jammer, maar we laten ons niet tegen houden en gaan op stap. We gaan naar Stirling en het Stirling Castle bezoeken. We hebben daar bijna de hele dag rondgelopen, bewonderd, verwonderd en heel veel foto's gemaakt. In de loop van de ochtend  zijn er steeds meer droge perioden en zelfs af en toe een zonnetje.

Wat geschiedenis:
Stirling Castle werd door de Schotten belegerd in voorjaar 1314.  De Engelse  commandant wilde zich overgeven. King Edward besloot met zo'n 9.000 man ten strijde te gaan. Dit was de slag bij Bannockburn, niet zover van Stirling Castle. De aanvoerder van de Schotten was Robert Bruce. Zal niet alles vertellen, maar de Engelsen vluchtten en verloren 10.000 man. De Schotten zo'n 4000. Uiteindelijk wonnen de Schotten met als gevolg dat tien jaar later de Schotten onafhankelijk werden. 





entree
binnenplaats

uitzicht was er wel

begraafplaats buiten het kasteel
detail
bediende



Karin in gesprek met the King

Lady
detail











mooi die muurbloemen




Hieronder nog een laatste foto genomen vanaf de parkeerplaats. Omdat wij een tijdelijk lidmaatschap hebben van Historic Scotland mogen wij met de auto naar boven rijden en gratis parkeren en daar zijn we erg blij mee mensen want het is een hele klim om bij het kasteel te komen. 


We hebben niet zoveel tijd meer omdat we zo lang in het kasteel zijn gebleven, maar lopen toch nog een stuk naar beneden en komen dan langs een bijgebouw van het kasteel. Blijkt dat we dit ook kunnen bezoeken (gratis als lid van Historic Scotland) dus gaan we hier ook even kijken en het blijkt wel de moeite waard te zijn. Foto verslag hieronder.

binnenplaats
 
keuken

luxe toilet
achter die wand zaten kasten verborgen

voorraadkamer

lord and lady

Dan besluiten we nog een stukje naar beneden te lopen door het "kasteel" straatje, maar pfffff wat zijn we moe dus na een paar foto's gaan we toch terug naar de parkeerplaats en vertrekken naar de camping waar we moe maar voldaan om 19.00 uur aankomen. We koken niet en gaan wat bij MacDonalds eten, maar eerste een was te doen. Die draait terwijl wij onze fishburger en friet naar binnen werken. De droger werkt niet dus nemen we de was nat mee naar de camper. Morgen wel drogen.

De volgende ochtend regent het weer. We hebben geen echt plan voor vandaag en gaan eerst maar zorgen dat de was droog wordt. De dame van de camping waar we de munten halen vraagt: "waarom heb je de droger nodig? Alles wordt toch weer  nat". Haha grappig hoor. Als de was droog is lezen we wat en dan is het in de middag weer droog en gaan we op weg naar het dorpje om wat boodschappen te doen en wandelen wat door een park.

mozaïek in het park

We komen op een parkeerplaats en zien daar een eekhoorntje rennen tussen de auto's.



Nog wat foto's van Balloch en Loch Lomond.




Het is de bedoeling dat we morgen verder rijden naar Oban. Dit is helaas niet mogelijk vertellen ze ons zodat we een nacht langer hier blijven. De campinggrond in Oban is door de vele regen te drassig om campers te ontvangen. We zitten 's middags op de camping nog even in het zonnetje na te genieten van alles wat we hebben gezien.

zaterdag 16 januari 2016

Schotland rondreis

Het verslag van de vakantie in 2014 hoop ik later te publiceren. Dit was een heel mooie reis naar Indonesië. Nu begin ik met het verslag van onze rondreis door Schotland in 2015. Ook een heel mooie en aparte reis. We gingen voor het eerst met een kleine camper (VW) een rondreis maken in Europa. Misschien hebben jullie het verslag met campers gelezen over onze rondreis door Australië en Nieuw-Zeeland een aantal jaren geleden (staat ook op deze blog).

Zo en nu Schotland. Eerst even ons reisschema publiceren. De lijn van Ullapool naar Stornoway is een deel wat we later zelf hebben toegevoegd aan onze reis om daar vrienden te bezoeken. Oban hebben we overgeslagen omdat we een paar dagen naar de Hebriden willen. We rijden daarom gelijk door naar Fort William. Later hoorden we dat de camping in Oban niet te gebruiken was vanwege de vele regen. We starten onze reis op 31 mei 2015.




Nu eerst de oversteek met de ferry van IJmuiden naar Newcastle. We waren op tijd bij de ferry en na een tijdje in de rij staan wachten mogen we gaan rijden. Het boarden gaat snel en efficiënt en als de camper op zijn aangewezen plaats staat gaan we naar boven en zoeken onze hut op. We hebben een buitenhut - dus met zeezicht - geboekt. Na de afvaart is er wel wat deining dus we kunnen onze borden niet al te vol scheppen bij het buffet anders rolt de vis van je bord. Karin heeft hier last van en eet niet al te veel. We gaan vroeg naar bed en slapen heerlijk dus zijn ook vroeg uit de veren en als we naar buiten kijken zien we dat het prachtig weer is met weinig golfslag. Dit is prettig vooral voor Karin en bij het ontbijt eet ze dan ook uitgebreid.  We genieten ook een tijdje van de zon en het uitzicht op de verschillende dekken. Hieronder wat foto's van de overtocht.

Krap hoor daar beneden



op het bovenste dek

even genieten van de zon in een windstil hoekje

we zijn er bijna

de kust bij Newcastle
 Na een nachtje varen en eten en slapen natuurlijk, komen we 's morgens vroeg aan in Newcastle. Na een lekker ontbijt gaan we op afroep per auto dek naar de camper. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten om op weg te gaan voor onze eerste route op Engelse/Schotse bodem. Links rijden went snel volgens Karin. We gaan op weg naar Gretna Green en nemen de route waar vroeger Hadrian's Wall was. Deze muur is gebouwd door Keizer Hadrianus om "de wilden" uit het noorden tegen te houden.
Onderweg zien we prachtige natuur en mooie luchten. We stoppen regelmatig om iets te bewonderen en tijdens een langere stop bezoeken we de resten van een Romeins fort (Chesterfort). Dit was een onderdeel van de Hadrian's Wall. Voor  meer informatie: http://hadrians-wall.org/


Tijd voor een filmpje en wat foto's.



een doorkijkje tijdens een stop
zo zag het Chesterfort er vroeger uit
vloerverwarming
In de Romeinse tijd hadden ze ook al vloerverwarming. Er liepen gangen onder de vloer waardoor warme lucht circuleerde (op de foto hierboven kun je dat nog nog wel zien ook al is er niet veel van de vloer over). In een aparte ruimte, maar wel met verbinding met het gangenstelsel onder vloer, werd gestookt. Zo hadden ze ook warm water voor de badhuizen.




mooi plekje aan de rivier



in het museum resten van het fort

Na een bezoek aan het  museum gaan we op weg naar de camping bij Gretna. Onderweg zagen we dit huisje en zoals je ziet is het voorjaar.


In Gretna Green aangekomen regent het flink. We lopen door het stadje en zien hoe het is veranderd. We waren hier 15 jaar geleden en zien nu hoe toeristisch het is geworden. De smidse waar vroeger de weggelopen jonge stellen konden trouwen hebben we niet gevonden deze keer, dus maar op zoek naar een pinautomaat. Helaas de eerste is leeg dus op naar het outletcentrum en gelukkig zit daar nog wel wat geld in de pinautomaat en met wat cashgeld in the pocket gaan we op weg naar de camping die vlakbij Gretna is. Na aankomst krijgen we en een plaats toegewezen en als de camper op zijn plaats staat en op stroom is aangesloten gaan we naar binnen. Doordat het regent en waait voelen we ons genoodzaakt binnen te zitten en ook te eten. Gelukkig hoeven we ons diner alleen maar op te warmen want we hebben thuis zelfgemaakte en ingevroren maaltijden voor de eerste dagen. Dat komt mooi uit want we zijn ook best vermoeid en kruipen vroeg onder ehhhh niet onder de wol, wel in de slaapzak.

Na de eerste overnachting in Braids Caravan Park te Gretna vertrekken we na het ontbijt op weg naar Creetown. Heerlijk dat de zon schijnt dan ziet alles er wat vrolijker uit en we maken gebakken eieren voor ons ontbijtje.

camping bij Gretna Green
klein duimpje dus plaats genoeg
Creetown ligt in het zuidwesten van Schotland. We doen rustig aan en maken diverse stops om interessante plaatsen te bezoeken. De eerste grote stop is in Dumfries. Dit ligt aan een wildstromende rivier waar vijf bruggen overheen gaan. We willen parkeren in de blauwe zone, maar helaas hebben we geen parkeerschijf  meegenomen. Karin gaat op zoek in het stadje en komt  triomfantelijk terug met een exemplaar zodat we eindelijk Dumfries kunnen gaan verkennen.  Een klein foto overzicht.







alle verwijzing zijn naar Robert Burns
 
standbeeld Robert Burns en een kathedraal

oude stenen brug over de rivier



We lunchen ergens in een klein zaakje waar ze de lunch vers voor je klaarmaken. Het smaakt voortreffelijk en met onze magen gevuld gaan we verder met onze wandeling door Dumfries en bekijken zoveel als we kunnen. We zien nog een aparte brug over de rivier en doen nog wat boodschappen en dan is het weer tijd om verder te rijden naar de volgende bestemming.

Karin regelt onze lunch
aparte brug

zo mooi die wolkenpartijen, het water en de natuur daar

Onze volgende stop is in het schilderachtige plaatsje New Abbey. We bezichtigen hier de Sweetheart Abbey (13e eeuw).


kolossaal


enorm gebouw


Deze abdij is een monument voor menselijkheid en toegewijde liefde. De oprichtster, Lady Devorgilla, is daar begraven samen met het gebalsemde hart van haar zeer geliefde echtgenoot. De oorlog heeft veel beschadigingen toegebracht aan de gebouwen maar ondanks dat vinden het wel indrukwekkend.




begraafplaats bij de Abbey

straatje in New Abbey


ziet er schatting uit
We hebben weer veel indrukken opgedaan en geleerd, maar nu weer tijd om verder op avontuur te gaan. Onderweg komen we dit langs de weg tegen.


 
Het plaatsje Kirkcudbright en stoppen daar ook om wat rond te kijken en bezoeken de resten van Maclennan's Castle.


Natuurlijk gaan we hier ook weer wat geschiedenis opsnuiven.




zo moet het geweest zijn
de open haard




Het is tijd om naar de camping op zoek te gaan in Creetown. Dit plaatsje ligt aan de kust. Helaas is de camping nogal vervallen en zijn de faciliteiten niet wat ze beloofd hebben. Gelukkig is het  maar voor één nacht. 's Avonds gaan we nog een stukje wandelen. We willen de weg afsnijden en lopen de korte route door het bos. Hadden we dat maar niet gedaan, want het is er nattig en Karin glijdt uit, valt en haalt een winkelhaak in haar duim. Terug naar de camping en de wond verzorgen. Het ziet er ernstig en vies uit. De wond wordt goed uitgewassen en ontsmet en daarna gaat er een gaasje en pleister omheen. De winkelhaak proberen we zo goed mogelijk op de plaats te houden zodat het in ieder geval voor een deel weer kan vastgroeien. De volgende ochtend ziet het er al veel beter uit en verbinden we het opnieuw.

begin van de de wandeling

nog steeds niet aan de hand, mooi bos
Van de armoedige camping zijn geen foto's en de volgende ochtend zijn we blij dat we daar kunnen vertrekken maar eerst een gebakken eitje bij het ontbijt, afwassen en dan vervolgen we onze weg naar Balloch bij Loch Lomond. We blijven hier drie nachten dus tijd genoeg voor ontspanning en bezichtigingen. We stoppen regelmatig om foto's te maken. Het is overal genieten van de natuur.


Alles is groen en staat in bloei. Tijdens een stop zien we een oude auto. De eigenaar vertelt dat dit een zelf gebouwd model is.


schapen zien we niet zo veel tot nu toe
lijkt op teletubby land
Het is lekker rijden en meestal schijnt de zon met af en toe een buitje. Best te doen zo als is het niet echt warm. We stoppen voor een heerlijke cappuccino met wat lekkers bij een tuincentrum. 

Hollands hoekje?
We rijden weer verder en komen in de buurt van het kustplaatsje Girvan. Vlakbij ligt in zee de rots Alisa Graig waar men de stenen delft voor het maken van Curling stones. 


 In Girvan aangekomen maken we een lunch voor onszelf en als we de buikjes vol hebben gaan we op fotosafari en zitten een tijdje op het havenhoofd te genieten.
linkerkant

rechterkant



op de parkeerplaats een "oude" bekende
Na al dit moois op weg naar de camping in Balloch, maar dit is voor de volgende blog.