woensdag 27 februari 2013

Van Topes via Sancti Spiritus naar Camagüey

We hebben zoooo heerlijk geslapen en zijn vroeg op. Het ontbijt is hier heerlijk dus lekker uitgerust en met een volle maag gaan we op weg. Onze eerste stop is bij een voormalige suikerplantage. Als we daar naar toe lopen om het te gaan bekijken lopen we over een soort marktje. Ze verkopen hier vooral handwerk zoals tafellakens. Ann ziet een mooie hangen en gaat onderhandelen en ja hoor na een paar minuten verwisselt het tafelkleed voor een leuke prijs van eigenaar. Zij en Ann allebei helemaal in hun nopjes. Later komt de verkoopster ons achterna lopen en geeft ons allebei een ketting van allerlei noten en zaden gemaakt. Leuk aandenken.

er zijn meer toeristen zoals je ziet
Het linnen tafellaken is helemaal met de hand bewerkt en ziet er mooi uit.
mijn tafellaken wordt opgevouwen
We lopen weer verder en komen dan bij het Palacio Iznaga, dit was de woning van een van de rijkste suikerbaronnen die Cuba kende. Het is nu ingericht als museum en als restaurant. Aan de achterzijde van het huis zijn een aantal nissen waar vroeger slaven werden vastgeketend als vorm van straf. Hoe zwaarder de straf hoe kleiner de nis. Beneden woonden de slaven en boven de eigenaren. Vlakbij het huis staat een 45 meter hoge uitkijktoren, die in het verleden werd gebruikt om toezicht te houden op de slaven. Als een slaaf vluchtte dan ging men ze achterna met honden en geweren brrrrrr en dat alleen uit hebzucht! Afijn deze toren zijn we opgeklommen. Een hele klim maar het uitzicht is wel de beloning voor onze inspanning.
 

het huis
 
originele suikerrietpers




We betalen wat CUCjes om de tower te mogen beklimmen. Wat een dwazen eigenlijk, geld te betalen om 45 meter omhoog te klimmen op smalle houten trapjes. Hoe hoger we kwamen hoe beter het uitzicht. Deze foto was na het beklimmen van ongeveer een derde deel en dat waren al heel wat treden.


weer wat hoger
op de achtergrond zie je de Sierra de Escambray waar Topes ligt


een doorkijkje op een overloop

Op deze overloop  komen we een Amerikaanse tegen en die heeft toch zulke leuke schoenen aan. Het zijn wandelschoenen en volgens haar lopen ze heerlijk.


Helemaal boven zien we kleine mensjes en lijkt het huis ook kleiner.

Na het genieten van al het moois en de warmte natuurlijk (maar niet van onze beenspieren) en als we het meeste wel hebben gezien rijden naar de volgende bestemming - Sancti Spíritus -  en als we daar aan komen. Wat isdat ....... het motregent! Dat hebben we niet besteld natuurlijk. Het duurt gelukkig niet lang. We lopen wat rond. We zien een oud kerkje en gaan even naar binnen, daarna lopen we alweer over een boulevard - wij zouden hier zeggen autovrije winkelstraat - zien wat bronzen beelden en oude gebouwen. Ach foto's zeggen vaak meer dan worden.






 


grafkeldertje
  







Zo we zijn alweer on the road en ditmaal naar Camagüey. Onderweg lunchen we in een soort wegrestaurant voor wel 6 CUC p.p. (ca. € 2,40) en dat is dan inclusief soep vooraf, de hoofdmaaltijd, een drankje en koffie en zien we ook nog een soort optocht en de stromende regen. 

donkere wolken boven een rivier
bij het wegrestaurant



In het hotel in Camagüey controleert Ann de kamer (dit doen we sinds de ervaring in Rancho Luna) en dat is  maar goed ook. Weer dik schimmel en ook in de tweede, derde enz. kamer. Men is wel bereid om schoon te maken, maar dikke lagen schimmel haal je niet met een doekje weg. Ann is zelfs bereid om in de auto te gaan slapen, maar dat vindt een kamermeisje niet goed. Zijn neemt me mee naar een andere - net gerenoveerde etage. De kamer daar is ruim, schoon en heeft zelfs een balkonnetje. We bedanken deze dame heel hartelijk en verheugen ons op een lekkere nachtrust. Als we gesettled zijn gaan we op weg naar de bar en scoren we een heerlijke pina (drankorgels?). We eten wat en bereiden de volgende dag voor en dan gaan de luikjes dicht. Snurk snurk.

dinsdag 26 februari 2013

Van Cienfuegos naar Topes de Collantes

We besluiten al heel vroeg de kamer te verlaten en dit hotel zo snel mogelijk achter ons te laten. Gisteren spraken we met de gids af om iets buiten het programma om te doen. We willen een botanische tuin gaan bekijken. Dit is dan ook onze eerste stop. Een fotoverslag:


orchidee
 








leuk rokje hè
 


rotan


koningspalm de nationale boom van Cuba
staat voor veerkracht

wat hangen daar nu in die boom?
vogelnesten  met de opening aan de onderkant

 
dit is een kleine niet eetbare vrucht
ze worden heel groot en vallen regelmatig
naar beneden. Je zult het op je hoofd krijgen!
 
ook een niet eetbare vrucht
 
spooky! zie je weleens in een griezelfilm




Na al dit moois en de rust gaan we op weg naar Trinidad.  Het stadje is gebouwd op de plaats waar een indiaans dorp was en dateert uit 1514. Het heeft een koloniaal verleden, er was veel export van suiker, smokkel en de slavenhandel tierde er welig. Er is weinig nieuw gebouwd dus is er veel cultuurhistorisch moois bewaard gebleven. Dit was reden voor de Unesco om de stad in 1988 uit te roepen tot cultureel erfgoed van de mensheid. Het centrum is zoveel mogelijk autovrij en de straten zijn nog geplaveid met keitjes. Ook hier is weer een Parque Martí en we zien veel heel oude huizen in vrolijke kleuren. De meeste restaurantjes liggen aan het Plaza Mayor en daar lunchen we ook. Er is veel te vertellen over Trinidad, maar dat maakt de blog zo lang dus hier volgen wat weer wat foto's.





zie je de opvangzak voor de paardendrollen?




dit zijn typische ramen voor deze koloniale huizen

Rafael zoekt de schaduw op, het is 35 graden

zo ziet een plafond eruit, prachtig hè?


alweer een Parque Martí nu met koningspalmem






Na de lunch gaan we op weg naar Topos de Collantes, waar we overnachten in een mooi natuurgebied. Jammer dat we er zo weinig tijd hebben want we willen hier best wat wandelingen maken. Onderweg daarnaar toe stoppen we bij een uitkijkpunt. Een hele klim naar boven, maar het uitzicht is de moeite waard.





Als we weer beneden komen rijden we nog maar een kort stukje en dan komen we aan in Topos. Het hotel is schoon. Als welkom ligt er een verrassing op ons bed. 








bushalte

Na onze wandeling is het tijd voor een drankje. Wat zal hier nu ingaan?



pina's natuurlijk
We gaan straks dineren, wat uitbuiken, een email versturen naar het thuisfront en dan slapen. Morgen weer een nieuwe dag. Hasta la Vista!